تشخیص ظروف چدنی اصل از تقلبی یکی از چالش های بزرگ در انتخاب ظروف است که همواره در زمان خرید ذهن خانم ها را به خود درگیر می کند. از ترکیب آهن، سیلیسیم و کربن یک آلیاژی به نام فلز چدن به وجود می آید که کاربردهای متفاوتی دارد. از مهم ترین کاربرد های موثر در زندگی روزمره می توان به تولید و ساخت انواع قابلمه و ماهیتابه اشاره کرد.
فهرست مطالب
با توجه به این که چدن انواع مختلفی دارد و در حال حاضر در بازار موجود است، می توان مدل های مختلف از انواع سرویس قابلمه را با قیمت مختلف خریداری نمود. از مهم ترین ویژگی های چدن می توان به ضد فرسایش، مقاوم به خوردگی و حرارت آن اشاره نموده که بنابراین ویژگی ها می توان آن را انتخاب ایده آل برای ساخت قابلمه ها و ظروف آشپزی معرفی نمود.
اینکه چرا ظروف چدنی در دسته اقلام پرطرفدار قرار میگیرند به غیر مضر بودن آن برمیگردد، در واقع ظرف هایی که از چدن ساخته می شوند؛ روکش تفلون ندارند، به همین دلیل در حین پخت و پز مواد مضر یا سمی وارد غذا نخواهد شد. کیفت و مقاومت بالای چدن در برابر ضربه و خوردگی سبب شده تا در حین استفاده از آن ها، نگرانی بابت از بین رفتن روکش تفلون وجود نداشته باشد.
گفتنی است که معمولا قابلمه ها از چدن و آلومینیوم ساخته می شوند که البته بر روی بدنه آن از روکش های مختلف به ویژه روکش گرانیتی استفاده خواهد شد. بکارگیری روکش های مختلف علاوه بر افزایش مقاومت و کیفیت ظروف؛ باعث بهبود شکل ظاهری آن نیز خواهد شد. امروزه که ظاهر و بهداشت ظروف اهمیت زیادی دارد، بیشتر افراد به دنبال خرید ظروف چدنی هستند.
با این تفاسیر عمده افراد در زمان خرید ظروف آشپزخانه به سراغ اقلام چدنی خواهند رفت، اما سوال اینجاست که آیا به سادگی می توان وسایل چدنی را از نمونه های فیک آن تشخیص داد؟ ظروف چدنی اصل ویژگی های خاصی دارند که آن ها را به شما معرفی می کنیم تا تشخیص اصل بودن کالا برای شما راحت تر باشد.
روش تشخیص قابلمه چدن تقلبی از اصل
در بازار خرید و فروش اقلام، معمولا کالاهای پرطرفدار خیلی زود شناسایی و در دسته اقلام پرفروش قرار میگیرند. در این میان افراد سودجویی نیز وجود دارند که سعی می کنند از شلوغی بازار به نفع خود استفاده کرده و اقلام تقلبی و فیک را با سود کمتر به فروش برسانند. اگر قصد خرید قابلمه چدنی را دارید، بهتر است روش های تشخیص اصل از تقلبی آن را نیز بلد باشید تا در زمان خرید هدف افراد فرصت طلب قرار نگیرید. روش های متعددی برای تشخیص ظروف چدنی اصل از تقلبی وجود دارد که از مهم ترین آن ها می توان موارد زیر را نام برد.
تشخیص با آهن ربا
چون قابلمه چدن طرفداران زیادی دارد، افرادی برای سو استفاده و فریب مردم، سعی در فروش نمونه های تقلبی دارند. این دسته از افراد سو استفاده گر آلومینیوم یا آلیاژهای دیگر را رنگ کرده و شبیه تفلون می کنند، این ظروف متاسفانه از ظروف تفلون هم مضرتر هستند و فقط ظاهری شکیل دارند.
یکی از روش های تشخیص ظروف چدنی اصل، استفاده از آهن ربا است، در واقع چدن اصل همان آهن است ولی با شیوه ای متفاوت تولید شده و می توان از این خاصیت برای تشخیص درست استفاده کرد. با نزدیک کردن آهن ربا به این ظروف باید حالت چسبندگی ایجاد شود در نتیجه اگر آهن ربا جذب این ظروف نشد از اصل نبودن آن مطمئن باشید.
وزن قابلمه
آهن یکی از فلزات سنگین به شمار می آِد و وجود مقدار زیادی آهن در ترکیبات چدن تاثیرات زیادی در وزن این ماده گذاشته و باعث سنگین شدن آن می شود. ظروف چدنی اصل معمولاً سنگینتر از نمونههای تقلبی ساخته شده از مواد سبکتر (مانند آلومینیوم) هستند. توجه داشته باشید که با وجود آهن موجود در ترکیبات چدن؛ وزن ظروف چدنی بسیار استاندارد است و نگرانی بابت جابجایی آن وجود ندارد.
دقت به سطح قابلمه
چدن یک ماده دارای ضخامت است که حتی در حین تولید ظروف با آن و انجام فرایند های مختلف؛ نمی توان میزان صافی آن را به صد در صد رساند. با توجه به این نکته نا هموار یا صاف نبودن سطح ظروف می تواند یکی از روش های مهم برای تشخیص نمونه های اصل از تقلبی باشد.ظرفی که از چدن اصل تشکیل شده باشد، دارای سطح ناصافی است و نقطه نقطه های ریز و برجسته ای روی آن وجود دارد. اگر شناختی از چدن ندارید می توانید به پوشش های شعله گاز توجه کنید، جنس پوششی که روی شعله های گاز وجود دارد چدن است پس ظرف پخت و پز شما هم باید ظاهری مثل چدن روی گاز داشته باشند.
شکننده بودن
آنقدر گفته اند که ظرف های چدنی مقاومت بسیار بالایی دارند، مردم بر این باورند که ظروف چدن به هیچ وجه نمی شکند اما این طور نیست و می شکند. مثلا اگر روی زمین بیفتد قطعا آسیب می بیند و کج و کوله می شود اما نمی شکند ولی اگر ضربه محکمی به آن وارد شود یا از فاصله ی زیادی با زمین برخورد کند امکان شکستن هست.
قیمت ظروف چدن اصل
چدن یکی از ترکیبات فلزی مقاوم است که برای تولید آن به متریال متفاوتی نیاز است، تهیه کردن این متریال هزینه هایی به همراه دارد که در قیمت تمام شده محصول تاثیر گذار خواهد بود. ظروف چدنی اصل کمیاب هستند به همین دلیل قیمت بالایی دارند پس بهتر است قبل از رفتن به خرید بودجه مخصوصی را برای سرویس قابلمه چدنی اصل کنار گذاشته باشید. قیمت ماهیتابه چدنی هم مثل قابلمه های چدنی بالاست. اگر یک ظرف با کیفیت برای پخت و پز نیاز دارید پس باید هزینه بیشتری را پرداخت کنید.
ظاهر و رنگ ظروف چدنی اصل
یکی از مهم ترین روش های تشخیص ظروف چدنی اصل از تقلبی، تفاوت در رنگ این اقلام است. با کمی دقت متوجه خواهید شد که ظروف چدنی کاملا یکدست و یک رنگ هستند این در حالی است که سایر امحصولات مشابه، به صورت دو یا حتی سه رنگ نیز به بازار عرضه می شوند. در واقع ظروف چدنی داخل و بیرون مشابهی دارند و هیچ فرقی باهم ندارند. اما بعضی قابلمه ها در قسمت کف رنگشان مقداری متفاوت است اما قابلمه های چدنی یکدست هستند.
حتما بخوانید: مزایای تابه های چدنی در پخت و پز
قابلمه چدن و تاثیر روی رنگ و طعم غذا
یکی از چالش های مهم در زمان خرید ظروف چدنی، تاثیرات این متریال بر غذا است که به دلیل بروز حرارت رخ می دهد. توجه داشته باشید که قابلمه های چدن کاملا روی طعم غذا و رنگ غذا تاثیر می گذارند، بنابراین هر مواد غذایی را درون آن نمی توان درست کرد، برای مثال فسنجون زمانی که در ظروف چدنی پخته می شود، رنگ تیره تری دارد. با این تفاسیر پیشنهاد می شود لیست غذا هایی که متاثر از چدن هستند را تهیه نمایید و در حین پخت و پز آن ها از ظروف دیگر استفاده کنید.
ظروف چدن اصل و زنگ زدن
بهتر است بدانید ظرفی که چدن اصل باشد زنگ می زند و دلیل این واکنش به آب، وجود مقدار زیادی آهن در ترکیبات آن است، پس نباید مدت طولانی آن را درون آب قرار دهید. البته وجود آهن در ترکیبات چدن بسیار مفید است زیرا این ظروف هنگام پخت غذا، یون های موجود در خود را آزاد می کنند و با مواد غذایی ترکیب می شوند، به همین دلیل برای افرادی که کم خونی دارند بسیار مناسب است.
ظروف چدن و توزیع حرارت مساوی
درسته که باور اکثریت مردم بر این است که چون قابلمه های چدنی، ضخامت بالایی دارند، گرما را به خوبی پخش می کنند اما این باور اشتباه است. برای خوب پخته شدن مواد غذایی، باید ظروف چدن را روی حرارت گرم کنید تا حرارت و گرما در همه قسمت ها پخش شود.
در این میان لازم است بگوییم طبق تحقیقاتی که انجام شده است، چدن روس بهترین نوع چدن است.
پس اگر بخواهیم بصورت خلاصه و کلی این موضوع رو مجدد مرور کنیم قابلمه چدنی اصل باید خصوصیات زیر را داشته باشد.
- ظرف چدن اصل دوام و استحکام بالایی دارد.
- تابه های چدنی حرارت را برای مدت طولانی حفظ می کنند.
- به گفته برخی از کارشناسان، ظروف چدنی شکننده هستند.
- یکی از ویژگی های کلیدی ظروف چدنی قابلیت قرار دادن آن در فر و مایکروفر است.
- تابه های چدنی اصلی سنگین هستند و وقتی آنها را در دست بگیرید احساس سنگینی می کنید.
- پایه چدنی اصلی از آهن است و برای تهیه آن می توانید یک تکه آهنربا را در نزدیکی قابلمه قرار دهید و از جذب شدن آن اطمینان حاصل نمایید.
مزیت های خرید ظروف چدنی
پس از بررسی های انجام شده به خوبی می توان فواید چدن را به عنوان دلیل اصلی پرطرفدار بودن آن مشخص نمود. این محصولات حاوی مقدار زیادی آهن هستند که بر روی بیماری هایی همچون کم خونی تاثیرات مستقیم و مثبت دارد.
یکی از مهم ترین ویژگی های قابلمه چدنی توزیع یکنواخت دما و حرارت است، این قابلمه با قرار دادن روی آتش می تواند تمام دما را به کل قسمت منتقل کند که باعث سهولت و بهتر پختن آن می شود. چدن می تواند گرما را برای مدت طولانی حفظ کند.
از دیگر مزیت های این تابه نچسب بودن و عدم خرابی آن برای مدت طولانی است. در عین حال آسیبی به بدنه وارد نمی کند و پوشش نچسب آن باعث تمیزی آسان و عدم نیاز به استفاده از روغن می شود. دقت داشته باشید که برای به حداقل رساندن آسیب های احتمالی به پوشش ظروف حتما از قاشق های چوبی استفاده نمایید.
این ظروف در اندازه ها، طرح ها و رنگ های مختلف موجود است و قیمت ماهیتابه چدنی بر اساس آن ویژگی ها تعیین می شود.
معایب ظروف چدنی
در کنار مزایای ظروف های چدنی که باعث محبوبیت آن ها شده است، معایبی نیز وجود دارد که البته تاثیر چندانی در تصمیمات افراد برای خرید ندارند اما به هر ترتیب بهتر است با آن ها آشنا شوید؛ این معایب شامل موارد زیر هستند:
ظروف چدنی بسیار سنگین هستند و به همین دلیل استفاده از آنها کمی دشوار است و در صورت افتادن بیش از حد می شکنند.
از آنجایی که تابه های چدنی کمیاب و گران هستند، طرح ها و رنگ های آن ها اغلب تنوع کمی را دارا می باشند و نمی توان آن ها را در ماشین ظرفشویی قرار داد، بهترین روش شستشوی آن ها استفاده از ابر نرم است.
یکی دیگر از معایب تابه های چدنی این است که در صورت خشک نشدن می توانند زنگ بزنند زیرا اکثر تابه های چدنی از آهن ساخته شده اند.
اگر قابلمه چدن زنگ زد چکار کنیم؟
شما می توانید با یک سیم ظرفشویی لایه های زنگ زده روی قابلمه یا تابه چدنی را جدا کنید و بعد از تمیز کردن مثل قبل می توانید از آن استفاده کنید.
چگونه در قابلمه و ماهیتابه چدنی غذا درست کنیم؟
ابتدا قابلمه خود را کم کم روی گاز گرم کنید و بعد از اضافه کردن مقدار کمی روغن می توانید غذای خود را درست کنید. با استفاده از این ظروف چدنی شما می توانید در مصرف روغن صرفه جویی کنید.
نکاتی برای اولین استفاده از ظروف چدنی
ظروف چدنی فواید زیادی دارند و استفاده از آن ها تاثیر مثبت در بهبود کم خونی افراد خواهد داشت. با این تفاسیر، در زمان استفاده از این ظروف توجه به برخی نکات الزامی هستند تا بر اساس آن بتوانید در بازه زمانی بیشتر از این محصولات استفاده کنید.
قبل از شروع پخت و پز در ظروف چدنی، لازم است ترکیبی از نمک و آب را درون ظرف ریخته و منتظر جوش آمدن آن باشیم. سپس آب ظرف را خارج کرده و آن را می شوییم.
روش دیگر این است که ظرف را کاملا بشوییم و با یک براش که روغنی باشد سطح داخل ظرف چدنی را چرب می کنیم و روغن اضافی را در نهایت با دستمال پاک می کنیم.
به یاد داشته باشید که به هیچ وجه از قاشق هایی که باعث آسیب به لعاب این ظروف می شوند استفاده نکنید.
بیشتر از ظروف چوبی و پلاستیکی استفاده کنید. از تغییر دما به صورت سریع جلوگیری کنید یعنی اگر ظروف چدنی را از روی گاز برداشتید، ابتدا آن را در دمای محیط قرار داده و به تدریج خنک کنید.
نظر خود را بنویسید